top of page

70.godišnja izložba HDLU Rijeka


U Galeriji Juraj Klović 16.12.2016. otvorena je 70. Godišnja izložba članova HDLU Rijeka. Na otvorenju su govorili predsjednik HDLU Dražen Šegota, povjesničarka umjetnosti Sabrina Žigo i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Na izložbi sudjeluje i crikvenička umjetnica Dubravka Kanjski.


"U Galeriji Juraj Klović sinoć je otvorena Godišnja izložba članova HDLU Rijeka kojom ova strukovna udruga tradicionalno završava godišnji program, a ove godine njome obilježava i sedamdesetu obljetnicu svoga djelovanja. Vilim Svečnjak, Vinko Matković i Romolo Venucci osnovali su 1946. godine podružnicu likovnih umjetnika Hrvatske u Rijeci, kao začetak HDLUR-a...Udruga danas broji 243 člana, a njih pedeset i petero sudjeluje na ovoj jubilarnoj godišnjoj izložbi. Na izložbi dominira slikarstvo s ekstenzivnim inačicama, u manjoj mjeri slijede ga grafika , fotografija i malobrojnija skulptura, te samo jedan video rad. Riječka likovna scena, kako je naglasila Žigo, ima autore međunarodnog ranga koji su zastupljeni i na ovoj izložbi pa ona govori i o tradiciji riječke likovne izvrsnosti.

Otvorenju izložbe prisustvovao je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je umjetnicima čestitao na obljetnici, naglasivši da kultura u Rijeci ima posebno mjesto, a umjetnici svojom kreativnošću i inovativnošću doprinose ugledu grada.Čestitku HDLUR-u uputila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović."

- napisala je u Novom listu novinarka Nela Valerjev Ogurlić.

"Svake godine izlagački program završava skupnom izložbom pa se tako već sedamdeset godina za redom održava Godišnja izložba članova HDLU Rijeka. Njezina posebnost je u mogućnosti izlaganja svakog člana, ujedno to je i selektirani program jer umjetnike i njihove radove izabire povjesničar umjetnosti kojeg odabire Umjetnički savjet. Ovaj tradicionalni program daje pregled recentnog stvaralaštva članstva, na njega se prijavljuje mnogo umjetnika, što je pokazatelj snage, aktivnosti i likovnog potencijala Udruge, čitljiv u brojnosti i raznolikosti riječke umjetničke scene. Ove godine izlaže 55 umjetnika, a selekciju je napravila likovna kritičarka Sabrina Žigo."

- piše u pozivu na otvorenje.


Recent Posts
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page